Tentoonstelling NewCityKidz officieel geopend

Vol trots en durf vertelde de kinderen over hun gemaakte maquettes. Tijdens de goed bezochte bijeenkomst was er alle tijd en ruimte om de kinderen zelf aan het woord te laten. Hoe kwamen ze tot hun ideeën voor de wijk van de toekomst en hoe hebben ze het aangepakt.

Marina de Groot van de Stadmakerij opende de bijeenkomst en blikte met Peter Krol (Makerz en bedenker van NewCityKidz) terug op het ontstaan. Peter: “Het idee is ontstaan in het jubileumjaar van de stad. We blikten terug op het 50-jarig bestaan en hebben dat met allerlei evenementen gevierd. Hoe leuk zou het zijn om ook 50 jaar vooruit te kijken, hoe zou dan de stad eruit (moeten) zien? Dat we nu hier staan en het project met de diverse scholen en ruim 750 leerlingen samen van de grond hebben gekregen is fantastisch!”

Vertel het maar
Eén voor één kwamen groepjes kinderen naar voren waar zij werden bevraagd over de keuzes, het proces van samenwerking, en wat nu wel of niet gelukt was. Een paar reacties:

 • Het was best moeilijk, je moest werken op schaal en je kon dus niet zomaar aan de slag. Het lukte uiteindelijk wel!
 • We moesten samenwerken, soms hadden we niet allemaal dezelfde ideeën maar toch kwamen we eruit!
 • We vinden duurzaamheid belangrijk, zonnepanelen. Bij de prijs van het huis inbegrepen zou mooi zijn!
 • Plaats veel prullenbakken, we willen geen blikjes in de struiken in onze wijk
 • Zorg voor boerderijen in de wijk, kinderen dicht bij de dieren en de natuur
 • Bouw in de hoogte, dan heb je meer ruimte over op de grond
 • Aparte fietspaden, dat is veilig
 • Bouw kleine huizen, je hebt niet van die grote nodig
 • Gebruik veel kleur, dat is leuk!
 • Laat ouderen bij kinderen wonen, kunnen ze samen leuke dingen doen
 • En veel meer…

Directeur van Centrada Martine Visser ging in gesprek met de kinderen en stelde ze kritische vragen. Ze was onder de indruk van wat ze hoorde en complimenteerde hen hoe ze met dit project bezig zijn gegaan. Vooral de tip: “Bouw de huizen in goede stand naar de zon zodat de zonnepanelen ten volle benut kunnen worden” vond ze een slimme en beloofde het mee te nemen naar de praktijk.

Wat vond het bestuur van de stad?
Er was een heuse wethouder aanwezig. Wethouder Elly van Wageningen werd gevraagd wat ze vond van wat ze van de kinderen hoorde en zij opende officieel de tentoonstelling. Dit deed zij door in één van de gemaakte maquettes de plek te bepalen waar zij zou willen wonen. Ze koos voor een plek midden in het groen en plaatste daar haar huisje. Elly: “Ik woon nu ook heerlijk dichtbij het bos en ik vind het fijn om zo vanuit mijn huis de natuur in te kunnen lopen”. De wethouder was ook betrokken bij de start van het project. Zij heeft de kinderen middels een brief gevraagd de wijk van de toekomst te bouwen. “De projectontwikkelaars kunnen hier nog wat leren, ik ga het ze doorgeven” beloofde ze de kinderen.

Het resultaat
Op de eerste verdieping van de FlevoMeer Bibliotheek zijn alle gemaakte maquettes opgesteld. Bezoekers bezochten de tentoonstelling en konden de kinderen individueel nog bevragen. Apetrots waren ze op alle aandacht en de complimenten op hun werk. De tentoonstelling is nog tot 3 maart te bewonderen tijdens de openingstijden van de FlevoMeer Bibliotheek.

opening newcitykidzopening newcitykidz

Samen bouwen aan de stad
Het project is een samenwerking van de Makerz Coöperatie, Stadmakerij en FlevoMeer Bibliotheek met behulp van basisschool De Driesprong en Kubus. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Lelykracht en de ondersteuning vanuit het VSBfonds.

Trots op de stad en haar inwoners. Samen bouwen aan de stad, met en voor elkaar!

opening newcitykidz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *